לאחר שתרבות היין נכנסה לכאן והתבססה בין החובבים, הגיע מקומה של הבירה לעלות ממדף הבקבוקים השגרתיים במרכול ולהפוך למוצר בוטיק נחשק נוסף, פשוטו כמשמעו. בירות בוטיק רבות נולדו בשנים האחרונות בישראל במבשלות פרטיות שונות שהן יוזמה של חובבי בירה שהתחילו אותן כיוזמה ביתית פרטית וכתחביב, משום שהן נחשבות לטעימות וטובות יותר. ברגע שהצליחו בניסויים שלהם ליצור בירה שהטעם וההיגיינה שלה יציבים ועומדים בתקני איכות שונים, קצרה הדרך לשיווקה. החדשות הטובות הן שככל שיש יותר ניסיונות מוצלחים כאלה יש גם עוד אנשים שעברו לנסות לבשל בירה ביתית משום שהיא פשוט איכותית יותר וטעמה מעולה, והחדשות הטובות עוד יותר הן שהתחביב ממכר ולא בגלל האלכוהול אלא בגלל האיכות של הבירה הביתית שמתקבלת כך.
מהי בירה ביתית?
בירה ביתית היא בירה מבושלת בבית, לא תעשייתית, שעושים מחומרי הגלם שקונים ומתסיסים בבית בציוד מיוחד שקונים לשם כך, כאשר כל התהליך נעשה בחדר מיוחד לכך כדי להקפיד על היגיינה ועל תנאי ייצור הולמים. זה חיוני משום שבירה עושים מחומרים חיים שמתסיסים ולכן התססה נכונה שיוצרת אלכוהול חייבת להיעשות בצורה נכונה מבלי לפגוע בהיגיינה שלו. מספיק שמשהו בתהליך ייפגם והחיידקים יתרבו בבירה זו ויקלקלו אותה ויפסלו אותה לצריכה. אפשר ליצור בירה מחומרים שקונים בנפרד ואפשר לקנות ערכה לבירה ביתית של מתחילים שתיתן לכם מושג איך לפעול ולהתקדם משם כשישתכללו התהליכים.
איזה ציוד וחומרים נחוצים לבישול בירה ביתית?
-
חומר חיטוי – היתרון הגדול של התהליך התעשייתי הוא שליטה מוחלטת בהיגיינה שמונעת התפתחות חיידקים ולכן יש להקפיד על חומר חיטוי שמתאים לתעשיית המזון מבלי להרעיל. מחטאים את כל הכלים שבהם משתמשים. הוראות השימוש הן בדרך כלל כף לליטר מים.
-
בקבוקים ופקקים – בקבוקים שקל יהיה למלא ולפקוק ולשמור במקום נוח. קחו בחשבון את הכמות שתרצו למלא ולהכין, שלא יחסרו לכם בקבוקים אם הכנתם הרבה.
-
מאלט, לתת – שעורה מונבטת שנמצאת במצב הנכון מבחינת התהליכים הביולוגיים שלה כדי לאפשר תסיסה. נמכר לפעמים בצורה אבקה. סוג המאלט קובע את סוג הבירה – בין כהה לבהירה.
-
כשות – יש המוסיפים כשות לתהליך, למי שאוהב את הטוויסט בטעם הזה. זהו צמח שמוסיף מרירות וגם עוזר לחיטוי הבירה.
-
מים – נקיים בלבד, מסוננים או מים מינרליים.
-
שמרים – מיוחדים לבירה משום שהם אלה שעושים את התסיסה וההפיכה לסוכר.
-
סיר גדול לבישול – לפחות 20 ליטר סיר.
-
דלי – דלי עם מכסה אוטם אוויר וברז.
-
סוכר – מסוג שמתפרק מהר ויוצר את התסיסה.
-
מכל התססה – באותו גודל של הסיר כדי שיהיה מקום לכל הנוזלים.
-
כלים להעברת הבירה ממכל למכל, צינורות מיוחדים וסיפון.
-
מתקן בקבוק וסגירת הבקבוקים.
שלבי הכנה
-
חיטוי הציוד – מומלץ להכין כלי עם מים וחומר חיטוי ולשמור בו את הציוד עד לשימוש. חטאו את הבקבוקים, פקקים וכל מה שתגעו בו בחומרי הגלם.
-
קירור החדר – בירה מכינים בטמפרטורה נמוכה של 15-20 מעלות ולכן כדאי לקרר את החדר המיועד או לעבוד בחורף.
-
בישול הבירה – מבשלים את הבירה בסיר שמתאים לכך בתוספת המאלט או תרכיז המאלט אם קניתם ערכה מוכנה, ובתוספת הסוכר. מבשלים ומסירים את הקצף שנוצר, ומוספים בשלב זה לאחר ההרתחה את הכשות בתוך שקיק בד, אם החלטתם לעשות בירה מרירה יותר. מקררים.
-
התססה – מעבירים את התבשיל למכל ההתססה שיש בו מכסה אוטם אוויר ומוסיפים מים עד שמגיעים לכמות שרוצים. מוסיפים שמרים, אוטמים היטב ובו מתחילים תהליכי ההתססה ויצירת האלכוהול בעזרתם. בודקים מדי פעם אם אכן יש בועות שנוצרות מהתססה, ועם הזמן תגלו את המתכון האישי שלכם כיצד וכמה להוסיף סוכר ואם בכלל, כדי לקבל את הטעם החביב עליכם. השלב הזה נמשך שבוע.
-
בקבוק הבקבוקים – העברת הבירה לבקבוקים בעזרת הצינור המיוחד מהחבית. שימו לב לא לנער את הכלים כדי לא לגרום למשקעי השמרים להתערבב בבירה. זה שלב שנמשך לפחות חודש לפני השתייה.
אולי יעניין אתכם: