מאז שתרבות היין החלה לפרוח כאן בעשרים השנה האחרונות, יותר אנשים נהנים מהיינות שמיוצרים בארץ ובעולם משום שהם יודעים כיצד לעשות זאת. טעימות יין הפכו להיות בילוי נפוץ יותר ממה שאנחנו משערים, משום שהן מלוות בהדרכות ובהסברים שיכולים להבין כולם ולא רק מומחי יין מדופלמים. הדרך לטעימת יין שאפשר ליהנות ממנה עוברת במקומות כאלה שבהם מציעים לכם מבחר יינות מעולה שמדגים בצורה הטובה ביותר את ההבדלים שבין היינות ומה שעושה אותם לכאלה. כשזה מלווה גם בהסברים ובהנחיה מודרכת למה יש לשים לב ואיך לעשות זאת נכון, החוויה הופכת למלאה ולמעשירה באמת.
מה צריך לדעת ולעשות כדי ליהנות מטעימת יין איכותית?
- מונחי יין – כדי להבין מה שאתם טועמים ומריחים יש להבין את מונחי היין שבהם משתמשים המומחים. בטעימת יין טובה ואיכותית ילמדו אתכם את כל המונחים שעלולים להפחיד אנשים שרוצים לשתות יין מבלי להיבהל, כמו עפיצות, ארומה, בוקה, חומציות, טרואר, חדרור, וזני יין שונים ובתי הגידול שלהם ברחבי העולם, כמו קברנה סוביניון, שרדונה, שיראז ועוד.
- אחסון יין נאות – הדבר הראשון שלומדים בכל טעימת יין הוא שיש להחזיק את היינות בצורה נכונה, ללא אור ובתנאי טמפרטורה ולחות נכונים. מה שמכונה טמפרטורת חדר אינו טמפרטורה של חדר ישראלי בחום המעיק ללא מזגן. מדובר בדרך כלל בטמפרטורת חדר אירופי שהיא קרירה מאוד ללא הסקה, ולכן מדובר במקום קריר שאינו פוגע ביין. יין הוא חומר חי שמשתנה כל הזמן כך שחום ולחות עלולים לשנות לרעה את מצבו.
- הגשה נכונה – יין מגישים בצורה נכונה, כשזה אומר לפתוח את הבקבוק נכון מבלי לגרום לשעם להתפורר, לתת לו להתאוורר בהליך נכון שנקרא חדרור, לקחת בחשבון את הזמן שהיה פתוח כדי להעריך את השינויים שחלים בו, להשתמש בכוסות נכונות מחומר כמו קריסטל או זכוכית דקה ככל האפשר, כדי שזה לא יפגע בטעם היין וישנה אותו, ובטמפרטורה נכונה של החדר, כמובן. את היין פותחים ממש כשרוצים לטעום אותו ומוזגים לכוסות, מתחילים לגלגל אותו ולטעום לפי ההנחיות ועוקבים אחר השינויים שחלים כתוצאה מהפתיחה של הטעם והריח עם הזמן.
- בדיקת הצבע – השלב הראשון של בדיקת היין הוא בחינת הצבע שלו בכוס הנכונה. מחזיקים את היין אל מול האור ובודקים את הצבע והצלילות שלו. לסוגי יין שונים יש סוגים שונים של צבע וצלילות, פיגמנט וצפיפותו. כמו כן, מטים את הכוס כדי לתת ליין לזלוג בחזרה לקרקעית כדי לבדוק את הסמיכות שלו ואת פיזור הדמעות, אותן טיפות שקופות שנשארות על הדופן לאחר שהיין חוזר למקומו.
- הרחת היין – לכל יין יש ריח משלו שמאפיין את זן הענבים שממנו הוא עשוי. מכיוון שמדובר גם במוצר טבעי שמתפתח במגע עם האוויר ומשתנה, הריחות והטעמים משתנים גם הם. יש ללמד אתכם כיצד להריח יין בתחיבת האף לכוס העמוקה וכיצד לזהות את מרכיבי היין והזן, ואילו עוד ריחות מזהים שם. לכאן מתאימים גם כל המונחים כמו ארומה ובוקה, שיש ללמוד כיצד לשייך אותם לכל מה שמריחים ביין.
- הדרכה נכונה כיצד לטעום ולא לבלוע – אלא אם כן אינכם נוהגים לאחר הטעימה, יין טועמים ויורקים ולא בולעים. אחרת כל טעימת יין תסתיים בהשתכרות מוחלטת. כדי לבדוק את היין יש לדעת כמה יין ללגום, כיצד להחזיק אותו על הלשון תוך כדי שאיפת אוויר בצדי הפה, גלגול היין על הלשון והחך כדי לתת לכל בלוטות הטעם המפותחות לטעום את היין ולהרגיש את כל המרכיבים שלו.
עשוי לעניין אתכם גם: